Картопляні дива у Новороздільському профліцеї
(«Вісник Розділля» від 14 листопада 2008 року)
Картоплю українці недарма вважають другим хлібом. Страв із неї в національній кухні – незліченно. Але все про них знають, та ще й вміють приготувати викладачі кафедри сфери ресторанного господарства Новороздільського професійного ліцею та їх учні, які і провели фестиваль-ярмарку «Картопляна хата». Вони не лише піднесли традиції української національної кухні, які складають гідну конкуренцію нині модним піцам, сендвічам і т.д., але і продемонстрували високу майстерність у приготуванні та художньому оформленні страв. Це зауважила і головний спеціаліст управління торгівлі та сфери послуг головного управління економіки Львівської облдержадміністрації Г. Родін, і начальник відділу економіки Новороздільської міськради Д. Гончарук, переконавшись, що Новороздільський профліцей, очолює який директор М. Хомин, є гідним представником закладів ресторанного господарства і зможе на високому рівні обслуговувати гостей та учасників, зокрема, і під час проведення в Україні чемпіонату Європи 2012 р. з футболу. Між іншим, учні профліцею зарекомендували себе професіоналами І їх часто запрошують обслуговувати банкети як в місті, так і в районі.
Лише перелік названих ведучими страв з картоплі вареники, деруни, пампухи, голубці, пухкеники й інші викликав апетит: більше десятка назв, які начинки до вареників, з чим їх їли і пили. Та про це все можна було не лише почути від ведучих, у виконаних учнями народних піснях, у яких здавна прославлялися от хоча б наші пироги, і продемонстрованих танцях та жартівливих сценках, але і побачити – кожна група виставляла свої страви. Не лише полюбуватися оформленням і демонстраційних столів, і прикрашеними стравами, приміром, вазами з букетами, виготовленими з овочів, але й посмакувати – на ярмарку за символічну ціну можна було придбати все, що сподобалося.
Та й у ході конкурсів-загадки, аукціон з чорного ящика, хто найшвидше з'їсть миску картоплі – учасників картопляного свята пригощали і накладенцем із салом (як в українській кухні називають бутерброд), і традиційним українським коктейлем – спотикач. Взагалі, в уявну книгу рекордів виготовлених страв у Новороздільському профліцеї можна сміливо віднести продемонстровані на святі і найбільший накладенець, і найбільшу шпикачку (шашлик) з картоплі. Отож, смакуючи кулінарні шедеври, поповнили свої знання і оригінальними рецептами української кухні: як ось український тертюх – на дерунову масу викласти продукти, як на піцу, і запекти. У крайньому випадку, учням профліцею усі національні страви вдалися. І головне враження від «Картопляної хати» один з учасників свята висловив найкоротше і найсуттєвіше: дуже гарно і ду-у-же смачно!
Віра ВЛАСЮК
|