Неділя
05.05.2024
05:04
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Друзі сайту
Новороздільський професійний ліцей
Головна » 2009 » Квітень » 24 » Картопляна хата
11:57
Картопляна хата

Картопляні дива у Новороздільському профліцеї

(«Вісник Розділля» від 14 листопада 2008 року)

 

Картоплю українці неда­рма вважають другим хлі­бом. Страв із неї в націона­льній кухнінезліченно. Але все про них знають, та ще й вміють приготувати викладачі кафедри сфери ре­сторанного господарства Новороздільського профе­сійного ліцею та їх учні, які і провели фестиваль-ярмарку «Картопляна хата». Вони не лише піднесли традиції української національ­ної кухні, які склада­ють гідну конкурен­цію нині модним пі­цам, сендвічам і т.д., але і про­демонстру­вали високу майстер­ність у при­готуванні та художньо­му оформ­ленні страв. Це заува­жила і голо­вний спеці­аліст управління тор­гівлі та сфе­ри послуг головного управління економіки Львівської облдержадміністрації Г. Родін, і нача­льник відділу економіки Новороздільської міськра­ди Д. Гончарук, переконав­шись, що Новороздільський профліцей, очолює який директор М. Хомин, є гідним представником за­кладів ресторанного госпо­дарства і зможе на високо­му рівні обслуговувати гос­тей та учасників, зокрема, і під час проведення в Укра­їні чемпіонату Європи 2012 р. з футболу. Між іншим, учні профліцею зарекоменду­вали себе професіоналами І їх часто запрошують обслу­говувати банкети як в місті, так і в районі.

Лише перелік названих ведучими страв з картоплі вареники, деруни, пампухи, голубці, пухкеники й інші викликав апетит: більше десятка назв, які начинки до вареників, з чим їх їли і пили. Та про це все можна було не лише почути від ве­дучих, у виконаних учнями народних піснях, у яких зда­вна прославлялися от хоча б наші пироги, і продемон­строваних танцях та жарті­вливих сценках, але і поба­читикожна група вистав­ляла свої страви. Не лише полюбуватися оформлен­ням і демонстраційних сто­лів, і прикрашеними стра­вами, приміром, вазами з
букетами
, виготовленими з овочів, але й посмакувати – на ярмарку за символіч­ну ціну можна було придба­ти все, що сподобалося.

Та й у ході кон­курсів-загадки, аукціон з чорно­го ящика, хто найшвидше з'їсть миску кар­топліучасни­ків картопляно­го свята приго­щали і накладенцем із салом (як в українській кухні називають бутерброд), і традиційним українським ко­ктейлемспо­тикач. Взагалі, в уявну книгу ре­кордів виготов­лених страв у Новороздільсь­кому профліцеї можна сміливо віднести проде­монстровані на святі і найбіль­ший накладенець, і найбіль­шу шпикачку (шашлик) з картоплі. Отож, смакуючи кулінарні шедев­ри, поповнили свої знання і оригінальними рецепта­ми української кухні: як ось український тертюхна дерунову масу викласти про­дукти, як на піцу, і запекти. У крайньому випадку, уч­ням профліцею усі національні страви вдалися. І го­ловне враження від «Кар­топляної хати» один з учас­ників свята висловив найкоротше і найсуттєвіше: дуже гарно і ду-у-же смачно!

Віра ВЛАСЮК

Переглядів: 1107 | Додав: nrpl
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: